Veelgestelde vragen

Algemeen
Wat veroorzaakt volumeverlies en rimpels?
Volumeverlies en rimpels worden veroorzaakt door een aantal factoren. Sommige factoren kunt u beïnvloeden, sommige niet. Een eerste factor is leeftijd. De ouder wordende huid is steeds kwetsbaarder en minder rekbaar. Uw huid maakt met de jaren minder natuurlijke oliën aan en de diepe lagen bevatten minder vet, waardoor uw huid steeds droger, gerimpelder, losser en slapper wordt. Daarnaast neemt ook het botweefsel, dat steun geeft, af. Hierdoor krijgt de zwaartekracht meer kans. Ook blootstelling aan zonlicht speelt een rol. Het ultraviolet licht in ons zonlicht versnelt de huidveroudering. Het breekt het bindweefsel van de huid af. Het bindweefsel van de huid bestaat uit collageen en elastinevezels en is vooral te vinden in de diepe lagen van de huid. Zonder de ondersteuning van het bindweefsel verliest de huid zijn kracht en elasticiteit. Een derde factor is roken. Roken versnelt het verouderingsproces en draagt daardoor sterk bij aan de vorming van rimpels. Dit gebeurt onder andere doordat roken de bloedtoevoer naar de huid vermindert.
Is een behandeling met injectables (botox/fillers) pijnlijk?
Bij een behandeling met injectables horen prikjes met een naald. Deze naaldjes zijn echter zó fijn, dat ze niet als pijnlijk maar meestal als licht irritant worden ervaren. Als het voor u nodig is, zorgt dokter Mackenzie voor een plaatselijke verdoving. Zo voelt u helemaal niets van de behandeling.
Wat is het verschil tussen botox en fillers?
Botox zorgt ervoor dat spieren minder krachtig samentrekken, zodat rimpeltjes verminderen. Fillers geven volume. Ze maken bijvoorbeeld een rimpel of plooi minder diep of een wang iets voller.
Wat zijn de risico's van een behandeling?
Dokter Mackenzie is kundig en ervaren en werkt uitsluitend met niet-permanente middelen. Hierdoor zijn de risico’s zeer gering. Tijdens een consult neemt zij alle voor- en nadelen van de behandeling en het product met u door, zodat u precies weet wat u kunt verwachten.
Hoe lang kan ik resultaat van de behandeling verwachten
De tijdsduur van de werking van de producten verschilt. Het resultaat van een injectie met botox is 4 tot 6 maanden. Hoe lang het resultaat van een fillerbehandeling zichtbaar is, hangt af van verschillende factoren, zoals uw huidtype, levensstijl en leeftijd. Het resultaat van een behandeling houdt zo’n 6 tot 12 maanden aan.
Waar moet ik rekening mee houden na de behandeling
De eerste dagen na de behandeling wordt een bezoek aan schoonheidsspecialiste, sauna of zonnebank afgeraden. Na een fillerbehandeling kunt u de eerste 2 weken beter geen gezichtsmassage (laten) uitvoeren. Na de behandeling kunt u enkele dagen last hebben van lichte roodheid of enigszins blauwe plekken in het behandelde gebied. De Mackenzie Kliniek adviseert om overmatige blootstelling aan de zon of extreme kou te vermijden, totdat de eerste zwelling/roodheid na de behandeling is weggetrokken. Bij een behandeling met botox geldt het bovenstaande nagenoeg niet. U krijgt hooguit een klein blauw plekje, dat snel wegtrekt.
Kan ik me na een behandeling weer normaal vertonen?
Uw huid kan na een behandeling iets rood en/of gezwollen zijn. Dit trekt snel weg. Soms ontstaat een blauwe plek die enkele dagen zichtbaar blijft. Dit is met make-up goed te camoufleren, zodat u de kliniek uit gaat zonder dat iemand ziet dat u net behandeld bent. Voor sommige indicaties kan ook gebruikgemaakt worden van canules (stompe naalden) waardoor de kans op een blauwe plek wordt verminderd.
Heeft dokter Mackenzie veel ervaring?
Dokter Mackenzie is een ervaren esthetisch dermatoloog. Zij verricht jaarlijks vele behandelingen met botox, fillers, skinboosters, laser, PlexR, Soft Silhouette draadlift en andere dermatologische behandelingen gericht op cosmetische huidverbetering.
Wat kost een behandeling?
De Mackenzie Kliniek kiest er bewust voor geen tarievenlijst te plaatsen. Een behandeling is immers gericht op uw persoonlijke wensen en de mogelijkheden. Dokter Mackenzie bekijkt altijd samen met u wat nodig is voor een mooi en natuurlijk resultaat. Voor een realistische inschatting van de kosten kunt u dus het best een afspraak maken. Dokter Mackenzie geeft u dan een kostenindicatie afgestemd op uw persoonlijk behandeladvies. Zodat u, voorafgaand aan een behandeling, precies weet welk tarief hiervoor gerekend wordt en waar u aan toe bent. Dokter Mackenzie werkt met hoogstaande kwalitatieve producten. De prijzen zijn gemiddelde marktprijzen. De prijs van een botoxbehandeling hangt af van het te behandelen gebied. De kosten van een fillerbehandeling zijn afhankelijk van de hoeveelheid benodigd product.
Heb ik garantie op de behandeling en het resultaat?
Het streven is altijd dat u tevreden de kliniek verlaat. Cosmetische geneeskunde is echter geen exacte wetenschap. Hierdoor kan niet altijd en bij iedereen van tevoren worden bepaald wat het effect van een behandeling is. Het is belangrijk dat u vóór de behandeling uw wensen bespreekt met dokter Mackenzie. Zij geeft dan binnen uw mogelijkheden duidelijkheid over het te verwachten cosmetisch resultaat. Er worden altijd voor- en na foto's genomen.
BOTOX
Wat is botox?
Botox is een afkorting voor het medicijn Botuline Toxine type A. Botox laat op een eenvoudige, niet-operatieve manier uw gezichtsspieren, die de vorming van rimpels veroorzaken, tijdelijk ontspannen. Hierdoor verminderen dynamische rimpels. Dokter Mackenzie gebruikt botox voornamelijk voor het verminderen van fronsrimpels, kraaienpootjes en voorhoofdsrimpels. Ook tegen kaakklemmen, tandenknarsen en overmatig transpireren wordt het middel ingezet.
Is een behandeling met botox veilig?
Het is een behandeling die al meer dan 30 jaar wordt toegepast. Botuline Toxine type A werkt alleen op de behandelde spier en heeft geen effect op de rest van het lichaam. Mits de adviezen en voorschriften goed worden opgevolgd, is een behandeling met botox absoluut veilig.
Is een botoxbehandeling pijnlijk?
Botox wordt met een heel fijn naaldje in de huid geïnjecteerd. De meeste mensen omschrijven het als kleine speldenprikjes en ervaren de behandeling niet als pijnlijk.
Is een botoxbehandeling voor iedereen mogelijk?
Het is belangrijk dat u dokter Mackenzie goed inlicht over uw gezondheid. Tijdens uw consult bepaalt zij of de eventuele aandoeningen die u heeft, zoals slikaandoeningen, spieraandoeningen of bestaande longproblemen, de werking van botox kunnen beïnvloeden. Tijdens de zwangerschap en bij borstvoeding wordt u niet behandeld met botox.
Zie ik direct resultaat?
Het aanvankelijke effect van de behandeling met botox wordt gemiddeld binnen 2 tot 5 dagen zichtbaar, en uiterlijk na 2 weken. Het effect van de injecties is altijd tijdelijk.
Hoe lang houdt het resultaat aan?
Het effect van botox is meestal 4 tot 6 maanden zichtbaar en soms langer. Wanneer uw volgende behandeling plaatsvindt, is afhankelijk van de duur van het effect bij u als individu. Wanneer u zich vaker met botox laat behandelen, is de kans groot dat het resultaat steeds langer aanhoudt en dat het langer duurt voordat u weer een behandeling nodigt heeft.
Kan ik weer alles doen na een behandeling?
Na de behandeling heeft u geen pijn en kunt u uw normale dagelijkse bezigheden meteen hervatten. Het is mogelijk dat na de behandeling een klein bultje zichtbaar is. Dit verdwijnt binnen een minuut of 10 na de behandeling.
Wat zijn de risico’s en bijwerkingen van een botoxbehandeling?
Bijwerkingen zijn over het algemeen reacties op de plek van de injectie, zoals wat pijn en ongemak, een stekend gevoel of een blauw plekje. Eén op de paar honderd mensen krijgt wat hoofdpijn dezelfde avond. Doorgaans treden bijwerkingen binnen de eerste week na de injectie op, duren ze niet lang en zijn ze niet opvallend. Een hangend ooglid is een bijwerking van een niet goed geplaatste injectie bij de fronsrimpel, niet te verwarren met hangende wenkbrauwen. Dit is namelijk een eventuele bijwerking van botox in het voorhoofd. Meestal verdwijnt een hangend ooglid na twee weken weer. Dankzij een goede kennis van de anatomie en de juiste injectietechniek, is de kans op de genoemde bijwerkingen in de Mackenzie Kliniek zeer klein.
FILLERS
Wat houdt een behandeling met een filler (hyaluronzuur) in?
Een filler wordt met een ultrafijne naald in kleine hoeveelheden in de huid geïnjecteerd. De gel geeft de huid natuurlijk volume, vervaagt fijne lijnen en rimpels, verfraait de gezichtscontouren of creëert vollere lippen.
Hoe lang houdt het resultaat aan?
Een van de grote voordelen van de fillers die dokter Mackenzie gebruikt, is dat het effect lang aanhoudt, maar niet permanent is. Hoe lang het resultaat van een behandeling zichtbaar is, hangt af van verschillende factoren, zoals uw huidtype, levensstijl en leeftijd. Na een eerste behandeling wordt aanbevolen de behandeling (afhankelijk van de behandelde persoon en het soort behandeling) iedere 6 tot 12 maanden te herhalen. Het resultaat van een behandeling van de lippen houdt ongeveer 6 maanden aan. Vaak maakt u na inspuiting van een filler zelf ook nog wat collageen aan, waardoor u langer resultaat heeft van een filler. Het is echter wel zo dat u wat minder collageen aanmaakt naarmate u ouder wordt.
Kan iedereen behandeld worden met fillers?
Bijna iedereen kan met fillers behandeld worden. Fillers mogen niet worden gebruikt op of in de buurt van gebieden waar de huid ziek is geweest of als de huid rood of ontstoken is. Tijdens de zwangerschap of gedurende de periode van het geven van borstvoeding behandelt dokter Mackenzie niet met fillers. Dokter Mackenzie bespreekt voorafgaand aan de behandeling altijd uw medische geschiedenis met u.
Doet een behandeling met een filler pijn? Word ik verdoofd?
Over het algemeen is er geen verdoving nodig tijdens het injecteren van de huid, aangezien er met een zeer fijne naald wordt gewerkt. Om de behandeling comfortabeler te maken, kan dokter Mackenzie fillerproducten gebruiken met daarin het plaatselijk verdovende middel lidocaïne. Mocht het toch nog te gevoelig zijn, dan kan er ook nog een crème worden aangebracht die plaatselijk verdooft. Zo wordt een pijnlijk gevoel voorkomen. Ook het vooraf koelen met een icepack helpt goed.
Welke fillers worden er bij de Mackenzie Kliniek gebruikt?
Dokter Mackenzie gebruikt o.a. de bekende en goed aangeschreven fillers van Restylane. Restylane staat op klinisch gebied bekend om de hoge kwaliteit. De veiligheid en werkzaamheid zijn klinisch bewezen. Restylane bestaat al 20 jaar en er zijn al meer dan 30 miljoen behandelingen mee verricht.
Kunnen er ongewenste reacties (complicaties of bijwerkingen) optreden?
Door het injecteren, ontstaan er soms reacties op de gezichtshuid. Deze verdwijnen meestal spontaan binnen een paar dagen na injectie in de huid of binnen een week na injectie in de lippen. Mogelijke reacties zijn roodheid, zwellingen, pijn, jeuk, blauwe plekken of gevoeligheid daar waar de huid geïnjecteerd is. De lippen kunnen na een lipvergroting tot een week lang wat gezwollen zijn.
Zijn eerdere behandelingen met andere fillers een probleem?
Het is onverstandig hyaluronzuurfillers te injecteren in een gebied waar minder dat een jaar geleden andere rimpelvullers zijn ingespoten. Wanneer dit permanente middelen zijn geweest, is het helemaal niet aan te raden. Of u behandeld mag worden, kunt u het best bespreken met dokter Mackenzie tijdens een afspraak.
SKINBOOSTERS
Ik heb een vermoeide, droge huid met veel fijne lijntjes. Wat kan ik daaraan doen?
Een behandeling met Restylane Skinboosters zou voor u een oplossing kunnen zijn. Dokter Mackenzie kan dit het best beoordelen door uw gezicht en uw huid van dichtbij te bekijken.
Wat zijn skinboosters?
In tegenstelling tot de corrigerende werking van fillers (rimpeltjes opvullen, volume vermeerderen, contourverbetering), worden skinboosters gebruikt om de huid van binnenuit te verzorgen. Het zijn dus geen fillers. Skinboosters verbeteren de kwaliteit van de huid door de hydrobalans te herstellen en de elasticiteit te verbeteren. Dit zorgt voor vermindering van oneffenheden en lijntjes en een gladdere en meer stralende huid. Er komt een soort glow op uw huid.
ALGEMEEN
Mag ik behandeld worden tijdens mijn zwangerschap?
Er zijn geen aanwijzingen dat het gebruik van botox of hyaluronzuur fillers gevaarlijk is tijdens de zwangerschap. Omdat er echter geen studie naar gedaan is en veiligheid voor alles gaat, behandelt dokter Mackenzie u niet in uw zwangerschap. Hetzelfde geldt voor behandeling met PlexR, laser en de Soft Silhouette draadlift.